Prin împrejurimi...

01

Mănăstirea
Curtea de Argeș

La doar 10 minute de condus, celebra mănăstire se află în orașul Curtea de Argeș, într-un cadru natural liniștit, înconjurată de multă verdeață. Este un lăcăș de cult încărcat de istorie, fiind cunoscut și datorită Legendei Meșterului Manole.

Legenda spune că Meșterul Manole, încercând să construiască mânăstirea, s-a lovit de multe obstacole printre care cel în care ceea ce construia ziua sedărâma noaptea, astfel el recurge la sacrificiul suprem și își zidește soția, pe Ana, într-unul din zidurile exterioare ale mânăstirii.

Mănăstirea a fost ctitorită la cererea domnului ţării Româneşti, Neagoe Basarab, construcţia Mănăstirii Curtea de Argeş a avut loc între anii 1514 şi 1517.

Este una dintre cele mai impunătoare și elegante construcții cu caracter religios de pe teritoriul României și este ornamentată cu picturi deosebite lucrate cu grijă și din suflet.

Monumentul arhitectural este amplasat într-un cadru feeric, verde și liniștit. Această trezește fiecărui turist dorința de a rămâne în acest loc liniștitor și magic. Curtea Mănăstirii este spațioasă și decorată în mod elegant cu flori parfumate.

02

Lacul Vidraru

La mai puțin de 30 de km găsiți Lacul Vidraru, un lac de acumulare, creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică.

La momentul finalizării construcției, barajul Vidraru se clasa pe locul 5 în Europa și pe locul 9 în lume. Poziția în Europa a rămas aceeași, însă la nivel mondial barajul a ajuns pe locul 27.

Priveliștea spectaculoasă pe care acesta o oferă turiștilor este una de neratat, astfel că toată lumea se oprește măcar pentru o poză cu lacul și cu barajul. Lacul înconjurat de munți, reflectă superb razele soarelui, iar norii se oglindesc în el oferind imaginea vie a unui tablou.

Suprafață totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lățimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărita și o circumferință de 28 km. Adâncimea maximă a apei este de 155 m lângă barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri.

Construit între ani 1960-1966 în scopul producerii de energie electrică, pentru irigații și pentru a evita inundațiile, complexul hidroenergetic amenajat pe râul Argeș este reprezentat de centrală hidroelectrică (denumită “Gheorghe Gheorghiu-Dej” până în 1989) și un ansamblu de 14 microhidrocentrale în aval ce dezvoltă o producție de energie de 350 milioane kWh.Centrala principală se află într-o galerie săpată la 130 m sub albia râului Argeș și a fost proiectată astfel încât să se poată controla hidrocentrala de la distanță, din București.

03

Cetatea Poenari

La o distanță de doar 20 de km de pensiunea noastră se află Cetatea Poenarilor, aflată în proximitatea Barajului Vidraru.

Cetatea Poenari reprezintă a doua reședință a lui Vlad Țepeș, construită pentru a-i servi drept fortăreață împotriva turcilor care-l atacau.

Această cetate a fost construită pe un vârf stâncos înconjurat de pante abrupte şi de apa Argeşului din trei părţi. Singurul mod de a ajunge la cetate este trecerea unei şei înguste care leagă stânca cetăţii de muntele învecinat. Acum pentru a ajunge la cetate se urcă 1480 de trepte, însă traseu este absolut încântător datorită peisajului natural iar sus te așteaptă o priveliște cum rar îți este dat să vezi.

Cetatea are 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic, cu ziduri groase de 2-3 metri și se află la o altitudine de 850 de metri, pe muntele Cetățuia. Ultima restaurare a cetății a fost în anii 1696 – 1972, atunci când au fost consolidate zidurile și construite treptele din beton cu balustradă.

Cetatea Poenari este o construcţie deosebită atât prin locul de construire, arhitectura sa, dar şi prin misterul istoriei sale din lipsa dovezilor, astfel rămâne un loc fascinant ce trebuie trecut pe lista locurilor din România ce trebuiesc vizitate obligatoriu.

Curtea Domnească

A fost construită în secolul al XIII-lea de voievodul Seneslau din care se mai văd numai rămăşiţele acesteia, fiind înconjurată de ziduri din construcţiile de odinioară. La începutul secolului al XIV-lea pe timpul domnitorului Țării Românești, Basarab I (1310 – 1352), au fost ridicate biserica, palatul domnesc, turnul și zidul de incintă.

Ruinele Sân Nicoară

Acestea se află în Parcul Sân Nicoară în apropierea centrului orașului, ele făcând parte dintr-o biserică de curte din secolul XIII-XIV. Zidurile prezintă o alternanţă de şiruri de piatră de râu şi cărămidă. Sân Nicoară a fost sediul episcopatului catolic din Țara Românească de-a lungul secolului XV, pâna la desființarea sa în 1519.

Muzeul Municipal

A fost inaugurat la dată de 26 mai 1969. Patrimoniul Muzeului din Curtea de Argeș este destul de valoros având în vedere cele 12000 de piese muzeistice (300 dintre acestea fac parte din Patrimoniul Național Cultural).Muzeul este organizat în două secții una de istorie, iar altă de etnografie și artă populară.